Home   |   Producten    |     Recepten      |   Promoties   |     Verkooppunten    |   Contact

   


 

Lufo: Surinaamse Recepten

Bruine Bonen met zoutvlees

Pom met zoutvlees en kip recept

Benodigdheden: Surinaamse Pomtayer

  • 1 zak (1 kg) Lufo Taya Pomtajer
  • 250 gram Lufo Canabeef zoutvlees
  • 2 kippenbouten of 500 gram kipfilet
  • 2 uien
  • 2 grote tomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 pak roomboter of margarine 
     

Pom Recept

 

Bereidingswijze:
De taja laten ontdooien en het sinaasappelsap of de piccalilly en het water erdoor roeren. Verwarm de oven voor op 200 C graden. De kip in 8 stukken snijden, wassen, afdrogen inwrijven met zout, zwarte peper en nootmuskaat.

Het zoutvlees in 8 stukken snijden en uitkoken (2 x ca. 10 minuten uitkoken).

200 gram boter in een pan smelten, de kipstukken lichtbruin hierin bakken (ca. 10 minuten), het zoutvlees erbij doen en 5 minuten meebakken.

Het vlees uit de boter halen, de klein gesneden uien hierin fruiten en de tomatenstukjes erbij doen. De tomatenpuree, de bouillonblok, het water en eventueel de klein gesneden selderij (1 takje) erbij doen.

Het gebakken vlees weer in de pan doen en alles zachtjes gaar sudderen in ca. 10 minuten. Het vlees uit de jus halen, iets meer dan de helf van de jus goed mengen met de tajamassa. De suiker bij de massa doen en deze op smaak afmaken met zout en zwarte peper.

In een vuurvaste schaal (minimale afmeting 30x20 cm) de helf van de tajamassa doen; hierop de stukken kip en zoutvlees om en om leggen, de rest van de jus erover gieten en eventueel de stukjes selderij (1 takje) erover strooien en bedekken met de overige tajamassa.

Op de pom wat klontjes boter (25 gram) doen en in een hete oven de pom gaar en bruin bakken (ca. 100 minuten op 200 C graden). De pom is gaar, wanneer een mes erdoor gestoken een vettige goudgele massa vertoont.

Serveren met snijboontjes of kouseband, rijst of aardappelen. Eventueel kan er een tomatensausje (boter, uien, tomaten, zwarte peper, nootmuskaat, bouillionblokje, selderij) bij.

Pom is ook heerlijk op brood...

Smakelijk eten!


Bruine Bonen met zoutvlees

Surinaamse Bakkeljauw Recept

Benodigdheden:

  • 450gr Lufo Bakkeljauw
  • 1 grote ui grof gesnipperd
  • 4 teen knoflook
  • 3 á 4 tomaten
  • 1 Madam Jeannette peper (Surinaamse peper)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Bakkeljauw is ook een essentiële component voor veel Surinaamse gerechten en wordt in een groot aantal Surinaamse gerechten gebruikt, zoals Moksi Alesi en Teloh. De Lufo Bakkeljauw is graatvrij, dus zal dit Surinaams gerecht kan binnen 30 min geserveerd kunnen worden.

  • Week de bakkeljauw 10 minuten in heet water of kook het 10 minuten in ruim water om het te ontzouten.
  • Spoel de bakkeljauw daarna in een vergiet af, doe dit met veel water onder de kraan.
  • Snijd de ui in grove snippers en de knoflook fijn.
  • Snijd de peper & de tomaten in stukken.
  • Bak de ui, knoflook en peper in de zonnebloemolie en roerbak dit voor 5 minuten goudbruin.
  • Voeg daarna de tomaat toe (of tomaten puree) en bak dit door totdat het vocht van de tomaat zo goed als verdampt is.
  • Voeg dan de bakkeljauw toe en bak het geheel totdat de vis een roodbruine gloed krijgt.

Serveer tip:
Wees voorzichtig met de peper, maar het gerecht mag wel goed pittig zijn, hoe pittiger des te lekkerder. Garneer met Zuurgoed en zeker lekker te combineren bij vele rijstgerechten en groentegerechten.

Eet smakelijk.


Bruine Bonen met zoutvlees

Surinaamse Moksi Alesi met Bakkeljauw Recept

Benodigdheden:

  • 500 gram Rijst
  • 250 ml. kokosmelk
  • 250 gram Bakkeljauw
  • 0,75 liter water
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui
  • zwarte peper
  • 1 halve rijpe verse peper
  • Bouillonblokjes

  • *** Zorg ervoor dat alle ingrediënten klaar liggen.
Bereidingswijze:

Bakkeljauw is ook een essentiële component voor veel Surinaamse gerechten en wordt in een groot aantal Surinaamse gerechten gebruikt, zoals Moksi Alesi en Teloh. De Lufo Bakkeljauw is graatvrij, dus zal dit Surinaams gerecht kan binnen 30 min geserveerd kunnen worden.

  • Als voorbereiding moet je de bakkeljauw voor 10 minuten in heet water weken of kook het 10 minuten in ruim water om het te ontzouten. De bakkeljauw in stukjes snijden en wassen, doe dit met veel water onder de kraan.
  • De ui & knoflook snipperen en in de olie lichtbruin bakken. Als deze iets glazig zijn dan doe je de tomaat (en de tomaten puree) erbij. Snufje zwarte of witte peper op smaak en goed blijven roeren.
  • De bakkeljauw erbij doen met 0,75 liter water en het geheel laten koken tot de bakkeljauw zacht is geworden.
  • De cocosmelk erbij doen, het kooknat afproeven en eventueel op smaak brengen met de bouillonblokjes.
  • De gewassen rijst toevoegen in de pan met bakkeljauw, bestrooien met zwarte peper en roer wederom goed om.
  • Naar behoefte iets water toevoegen en de hele peper er bovenop leggen.
  • Zodra alles kookt, het geheel onder zacht vuur, onder af en toe omscheppen zodat het rijst niet al te veel blijft plakken aan de onderkant van de pan. Na circa 45 minuten gaar koken, roer dan weer even om en proef het rijst om te zien of het gaar is,  

Serveer tip:
Wees voorzichtig met de peper, maar het gerecht mag wel goed pittig zijn, hoe pittiger des te lekkerder. Garneer met Zuurgoed en zeker lekker te combineren met kouseband andere groentesoorten.

Eet smakelijk.


Bruine Bonen met zoutvlees

Surinaamse Puntje (baquette) met Bakkeljauw Recept

Benodigdheden:

  • Surinaamse Puntjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 400 gram Lufo Bakkeljauw Filet
  • 0,75 liter water
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui
  • mespuntje trassie
  • zwarte peper
  • 1 halve rijpe verse peper
  • Bouillonblokjes

  • *** Zorg ervoor dat alle ingrediënten klaar liggen.

Bereidingswijze:

  • Als voorbereiding moet je de bakkeljauw voor 10 minuten in heet water weken of kook het 10 minuten in ruim water om het te ontzouten. De bakkeljauw filet in stukjes snijden en wassen, doe dit met veel water onder de kraan. Lek het vervolgens uit door de bakkeljauw filet in een vergiet, goed uit knijpen.
  • De ui & knoflook snipperen en in de olie lichtbruin bakken. Als deze iets glazig zijn dan doe je de tomaat (en de tomaten puree) erbij. De trassie en 1/4 kopje water toe en schep het om; het geheel 10 minuten met gesloten deksel op matig vuur laten koken. Snufje zwarte of witte peper op smaak en goed blijven roeren.
  • Snijd de surinaamse puntjes open, beboter beide zijden en beleg ze met de heerlijke bakkeljauw. Garneer met zuurgoed & met sla en/of tomaten.

Serveer tip:
Wees voorzichtig met de peper, maar het gerecht mag wel goed pittig zijn, hoe pittiger des te lekkerder. Garneer met Zuurgoed en zeker lekker te combineren met kouseband andere groentesoorten.

Eet smakelijk.


Okersoep met zoutvlees

Beschrijving:
Okersoep wordt in de Surinaamse cultuur niet als een voorgerecht gezien, maar als een volledige avond maaltijd. Okersoep met zoutvlees hoort dan ook gevuld te zijn. Rijst in de soep maakt het helemaal compleet. Wordt vaak op tafel gezet als extra vitamientjes nodig zijn, daar er minstens 2 a 3 soorten groente gebruikt worden.

Benodigdheden:

  • 3 liter water
  • 250 gr Lufo Zoutvlees
  • 250 gr Runder poelet of soepvlees
  • 1 à 2 uien
  • 2 tomaten
  • 2 laurierbladjes
  • 4 pimentkorrels
  • 1 bouillontablet of zout naar smaak
  • 2 takjes soepselderij
  • 500gr okers
  • 250gr tajerbladeren (+/- 2 bosjes)
  • 2 antroewa’s
  • Naar smaak zwarte peper en of een (Madamme Jeanet) Peper

Bereidingswijze:

Het water met het gesneden Lufo zoutvlees en het soepvlees aan de kook brengen. Afschuimen en toevoegen gesneden uien en tomaten, de laurierblaadjes,pimentkorrels en de takjes soepselderij. Het vlees op een spaarvlammetje gaar koken. De antroewa's wassen, het steeltje korter snijden en laten meekoken. De okers wassen, de harige kantjes afschrapen, de okers in rondjes snijden en meekoken in de bouillon. Zwarte peper en of peper, bouillontablet of zout naar smaak toevoegen. De tajerbladeren van steel ontdoen, wassen en in kleine stukjes scheuren. Is het vlees zacht genoeg, zodat je met een vork door het vlees kan prikken, de tajerbladeren erbij doen. Zodra de soep breierig is en alle groentesoorten zijn zacht, is de soep klaar om opgediend te worden.

Extra info:

- Runderpoelet kan vervangen worden door kip
- Wil men de soep dikker en gevulder, dan kan men plakjes groene banaan en of  
cassave toevoegen op het moment de antroewa's in de soep gaan.  
- Naast vlees kan een stuk gedroogde vis en of een eetlepel gedroogde garnalen in de soep
gezet worden op het moment de okers in de bouillon gaan. 
- Tajerblad kan vervangen worden door een pakje diepvries spinazie. 
- Let bij het kopen van de okers op, dat die niet houterig zijn. De puntjes van de okers
moeten soepel zijn.
- Let er op dat tijdens het koken de eventueel gezette peper niet verpulvert.
- Schep de soep op met een bergje rijst eronder.


Bruine Bonen met zoutvlees

Bruine Bonen met Zoutvlees & Kip

Benodigdheden:

  • 1 grote pot bruine bonen (720ml)
    of 250 gram verse bruine bonen (heel zacht gekookt)
  • 500 gram kip
  • 250 gram Lufo zoutvlees
  • 2 tomaten
  • 1 grote kippen bouillontabletten
  • 1 kleine ui
  • 1 verse madamme Janet peper
  • 1 eetlepel ketchup
  • gemalen zwarte peper
  • 5 pimentkorrels
  • zout
  • bakolie
  • 2 takjes selderij

Bereidingswijze:Bruine Bonen met zoutvlees

De kip wassen en in stukken snijden. Met zout en zwarte peper bestrooien. Het zoutvlees in stukken snijden en even opkoken. In de hete olie de ui fruiten, daarna de stukken kip bruin bakken. Het zoutvlees erbij doen en even meebakken, dan de kleingesneden tomaten en ketchup toevoegen en meebakken.  
 
De bruine bonen toevoegen met een glas water, de pimentkorrels, de bouillonblokjes, de selderij en de verse peper. Goed omscheppen en afgedekt laten stoven. Op smaak afmaken met zout en of suiker. Verwijder voor het serveren de pimentkorrels en de peper. 

Smakelijk eten!


Bruine Bonen met zoutvlees

Moksi Meti met Lufo Marinade.

  • 1 fles Moksi Meti marinade bevat 20 eetlepels marinade
  • Voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 250gram vlees
  • 1-2 eetlepels marinade 
  • De marinade is geschikt voor alle vleessoorten.

Bereidingswijze:
Voeg 1-2 eetlepels Lufo Moksi Meti Marinade aan het vlees toe en laat die tenminste 30 minuten intrekken. (Of langer voor een vollere smaak.) Naar keuze 1 eetlepel Rum of wijn aan de marinade toevoegen. In de oven of op de barbecue gaar roosteren of in de wok (pan) met wat olie roerbakken.

Tip: Serveren met rijst en met een groente naar keuze. Met gebakken frietjes of op brood ook heerlijk. 


BBQ Recept met Lufo Marinade

Barbecue Recept met Lufo Marinade

  • 1 fles Barbecue marinade bevat 20 eetlepels marinade
  • Voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 250gram vlees
  • 1-2 eetlepels marinade
  • De marinade is geschikt voor alle vleessoorten.

Bereidingswijze:
Voeg 1-2 eetlepels de Lufo Barbecue Marinade aan het vlees toe en laat die tenminste 30 minuten intrekken. Of langer voor een vollere smaak. Naar keuze 1 eetlepel Rum of wijn aan de marinade toevoegen. In de oven of op de barbecue gaar roosteren of in de wok (pan) met wat olie roerbakken.

Tip: Serveren met rijst en met een groente naar keuze. Met gebakken frietjes of op brood ook heerlijk.


Char Siu

Cha Sew Recept voor Kip of Varken met Lufo Marinade

  • 1 fles Cha Sew marinade bevat 20 eetlepels marinade
  • Voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 250gram vlees
  • 1-2 eetlepels cha sew marinade
  • De marinade is geschikt voor alle vleessoorten.

Bereidingswijze:
Voeg 1-2 eetlepels Cha Sew Marinade aan het vlees toe en laat die tenminste 30 minuten intrekken. Of langer voor een vollere smaak. Naar keuze 1 eetlepel Rum of wijn aan de marinade toevoegen. In de oven of op de barbecue gaar roosteren of in de wok (pan) met wat olie roerbakken.

Tip: Serveren met rijst en met een groente naar keuze. Met gebakken frietjes of op brood ook heerlijk.


Chinese Nasi met Cha Sew Geroosterd Kip / Varken

Benodigdheden:

  • scheutje zonnebloem olie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel sambal
  • 300 gr Cha sew kip of varken, klein gesneden
  • 100 gr witte of Chinese kool, in dunne reepjes
  • 1 dunne prei, in dunne plakjes
  • 4 worteltjes, in dunne plakjes
  • scheutje Chinese Sojasaus
  • 3 eieren, losgeklopt met wat zout en zwarte peper
  • 400 gr gare koude rijst
  • paar takjes bladselderij, grof gehakt

Bereidingswijze:char sui recept

Snijd de bovenstaande ingrediënten alvast voor, zodat je die straks direct kunt gebruiken.  Verhit een scheutje olie in de wok,  je kunt ook speciale wokolie gebruiken,  wok olie ruikt erg lekker en is wat minder vet dan boter. Zet deze op hoog vuur en blijf zeker  tijdens het verhitten in de buurt van je pan, zodat er niets aan kan branden. Fruit de ui, knoflook en sambal kort. Voeg de klein gesneden Cha sew erbij en braad snel rondom bruin. Ook een suggestie is de Cha Sew voor de helft vervangen door 150 g gepelde grote garnalen. Giet de Chinese soja saus erbij. Giet de losgeklopte eieren in de wok. Roer met een pollepel tot het ei begint te stollen. Voeg de koude rijst toe en roerbak een paar minuten tot alles goed warm is. Doe kool, prei en wortel erbij en wok alles een paar minuten tot de groente zacht begint te worden. Breng op smaak met zout en sojasaus, dan nog 2 minuten opbakken, strooi de selderijblaadjes erover en meteen serveren.


Bruine Bonen met zoutvlees

Kerrie Kip met Lufo Marinade

  • 1 fles Kerrie marinade bevat 20 eetlepels marinade.
  • Voor 4 personen.

Benodigdheden:

  • 12 eetlepels Lufo Kerrie marinade
  • 1 kg Kip (Kippenpoten)

Bereidingswijze:Kipkerrie-recept

Hak of snij de kip in stukjes ( 3 a 4 stukjes). Voeg 12 eetlepels marinade toe en laat circa 5 minuten intrekken. Doe 2 eetlepels olie in een pan. Roerbak de kip circa 5 minuten in de hete pan met olie. Een deksel op de pan doen en op een zacht vuurtje verder zacht koken. Let op: geen water toevoegen. Om de 5 minuten de kip omscheppen. Na 15-20 minuten is de kip klaar.

Tip: Opdien met rijst, roti –plaat (pannenkoek) en groente naar keuze.

 

Kerrie saus met Lufo Marinade.

Verhit een pan met 2 eetlepels olie. Doe hierin 4 eetlepels marinade. Voeg er 100ml water aan toe en laat op een zacht vuurtje opkoken.

Kerrie garnalenGarnalen Kerrie-Saus

Laat de kerrie- saus op een zacht vuurtje pruttelen. Doe vervolgens de gepelde garnalen erbij en laat deze circa 5 minuten sudderen.

Kerrie ei

Hard gekookte eieren in tweeen snijden en laten intrekken in de kerrie- saus 

Aardappelen in Kerrie Saus

Aardappelen uitkoken en deze laten intrekken in de kerrie- saus 


Javaanse Kip ReceptJavaanse Kip met Lufo Marinade

  • 1 fles Lufo Javaanse marinade bevat 20 eetlepels marinade.
  • Voor 4 personen.

Benodigdheden:

  • 12 eetlepels Javaanse marinade
  • 1 kg Kip (Kippenpoten)
  • 1 takje selderie

Bereidingswijze:
Hak de kip in stukjes. Voeg 12 eetlepels Javaanse marinade toe en laat circa 15 minuten staan. Doe 2 eetlepels olie in een pan. Roerbak de kip circa 5 minuten. Een deksel op de pan doen en op een zacht vuurtje garen. Let op: geen water toevoegen. Om de 5 minuten de kip omscheppen. Na 15-20 minuten is de kip klaar.

Tip: Voor het opdienen de klein gesneden selderie aan de kip toevoegen.



Bruine Bonen met zoutvlees

Javaanse Bami met Lufo Marinade

  • 1 fles Lufo Javaanse marinade bevat 20 eetlepels marinade.
  • Voor 4 personen.

    Benodigdheden:
  • 2-4 eetlepels Javaanse marinade
  • 1 pakje spaghetti (500gram)
  • 1 takje selderie

    Bereidingswijze:

Breng een pan met water aan de kook. Voeg 1 eetlepel olie aan het water toe. De spaghetti hierin gaar koken. Let op dat de spaghetti niet te zacht wordt (maar al dente). De spaghetti in een vergiet laten uitlekken. Voeg bij de nog hete spaghetti 2 eetlepels javaanse marinade en 1 eetlepel olie en meng het geheel goed. Op smaak afmaken met zout en voor meer pittigheid 1 of meer eetlepels marinade toevoegen. De bami kan zo opgediend worden. Voor het opdienen de klein gesneden selderie bij de bami toevoegen.

De bami kan ook worden gebakken.

Laat de hierboven vermelde gekookte spaghetti, waaraan 2 eetlepels javaanse marinade reeds is toegevoegd, goed afkoelen. Verhit een pan met 4 eetlepels olie. Doe hierin 4 eetlepels marinade. Voeg de bami toe en op een zacht vuur telkens omkeren totdat deze warm geworden is. Voor het opdienen de klein gesneden selderie bij de bami toevoegen.



Javaanse Nasi met Lufo Marinade

  • 1 fles Javaanse marinade bevat 20 eetlepels marinade.
  • Voor 4 personen.

Benodigdheden:

  • 6-8 eetlepels Javaanse marinade
  • 100 gram rijst
  • 1 takje selderie  

Bereidingswijze :

De rijst koken. Meng 2 eetlepels javaanse marinade door de gekookte rijst heen. Voor meer pittigheid 1 of meer eetlepels marinade toevoegen. Verhit een pan met 4 eetlepels olie. Doe hierin 4 eetlepels marinade. Voeg de rijst toe en op een zacht vuur telkens roerbakken totdat deze warm geworden is.

Tip: Voor het opdienen de klein gesneden selderie bij de nasi toevoegen.



Bruine Bonen met zoutvlees

Zoutvlees

Lufo Zoutvlees wordt gebruikt in Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse gerechten.

Bereidingswijze:

Het zoutvlees moet altijd uitgekookt worden omdat het tot in de kern gezouten is. De beste manier om het vlees te ontzouten en te garen is om het gedurende 7 minuten in een gesloten pan aan de kook te brengen. Daarna het water verversen en opnieuw aan de kook brengen tot het zacht genoeg is. Eventueel het vlees dan in kleine stukjes snijden.

Basis recept voor Zoutvlees

Zoutvlees ReceptBereidingswijze:

Uien fijn in halve ringen snijden en met een paar teentjes fijn gesneden knoflook in olie, boter of margarine bakken, een kleingesneden tomaat bijvoegen, de in stukjes gesneden Lufo Zoutvlees bijvoegen, wat zwarte peper toevoegen het vervolgens mengen met het totaal. Daarna nog even 5 minuten laten stoven in een gesloten pan.

Deze basis is goed te gebruiken in Surinaamse soepen en gerechten zoals: Okersoep, Pindasoep, Geraspte groene bananensoep, Pom, Moksi Alesi en met verschillende Surinaamse groenten zoals Kousenband, Antroewa, Sopropo, Oker, Pompoen, Boulanger, Amsooi etc


Bruine Bonen met zoutvlees

Varkensstaart recept

Dit product wordt op de zelfde manier uitgekookt als zoutvlees.

Varkensstaart kan gedurende 5 minuten meegestoofd worden met de Zoutvlees basis.

Bereidingswijze: 
De varkensstaart moet altijd uitgekookt worden, omdat het tot in de kern gezouten is. De beste manier om de varkensstaartjes te ontzouten en te garen is deze gedurende 7 minuten in een gesloten pan aan de kook te brengen. Daarna het water verversen en opnieuw aan de kook brengen tot het  zacht genoeg is.


VARKENSSTAART BASIS

Bereidingswijze:

Uien fijn  snijden en met een paar teentjes fijn gesneden knoflook in olie, boter of margarine bakken, een kleingesneden tomaat toevoegen, hierna de varkensstaart en wat zwarte peper toevoegen en vervolgens alles goed  vermengen. Daarna nog even 5 minuten laten stoven in een gesloten pan.

Deze basis is te gebruiken in Surinaamse soepen en bij gerechten zoals: Okersoep, Pindasoep,Geraspte groene bananensoep, Pom, Moksi Alesi en met verschillende Surinaamse groenten zoals Kouseband, Antroewa, Sopropo, Oker, Pompoen, Boulanger, Amsoi etc.


SURINAAMSE KIP MET ZOUTVLEES EN VARKENSSTAART

Benodigdheden:

Kip - (drumsticks of kipfilet)

Zoutvlees Basis (zie recept en bereidingswijze)

Varkensstaart Basis (zie recept en bereidingswijze)

Bereidingswijze:

Stukjes kip in hete olie halfgaar bakken en samenvoegen met de Zoutvlees Basis en de Varkensstaart Basis. Alles met wat water in een gesloten pan laten sudderen ( +/- 10 minuten )

 


Rijst met Lufo Fa Chong

FA CHONG KIP / VARKEN

De Lufo Fa Chong (Kip / Varken) uit het plastic pakje halen en in plakjes of blokjes gesneden  stomen of bakken. In plakjes gestoomd of gebakken is Fa Chong goed te gebruiken als broodbeleg, vooral als deze met ei wordt gebakken.

Benodigdheden basisrecept:

  • 1 pk . Lufo Fa Chong
  • 1 ui, 2 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 Maggiblokje.

Bereidingswijze: De uien en knoflook fijn snijden en frituren , dan de fijn gesneden tomaat en het Maggiblokje erbij doen, vervolgens de plakjes of blokjes Fa Chong 5 minuten in het mengsel laten stoven.

Tip: Deze basis is te gebruiken in verschillende Surinaamse- en westerse- groentensoorten zoals Kouseband, Amsoi , Kai sooi en Phak soi – Broccollie, Bleekselderij , Bloemkool, Peultjes etc . – De groenten bijvoegen bij de basis en blijven roeren totdat alles gaar is. Let op: bij broccoli, bleekselderij en bloemkool de groenten eerst blancheren.


Bruine Bonen met zoutvlees

Tjauwmin Min (Chinese Bami)

Benodigdheden:

  • 1 pk . Chinese Mie
  • 1 pk . Lufo Fa Chong
  • 1 Ui
  • 3 teentjes Knoflook
  • Witte peper
  • 2 eieren en
  • een bos Kaisoi, lichte Chinese Soy, Sesamolie

Bereidingswijze:

Water koken in een pan – een theelepel olie bijvoegen en de Mie aan de Kook brengen – met een vork de Mie in het hete water uit elkaar halen totdat het gekookt ( gaar ) is, daar na in koud water laten afkoelen en in een vergiet goed laten uitlekken. Let er op dat de Mie niet zacht gekookt mag zijn. De 2 eieren klutsen en in olie bakken daarna de basis - Fa Chong erbij doen (roerbakken)

De Mie samen met het mengsel bakken – ROERBAKKEN – de stukken Kai Sooi erbij doen en blijven roerbakken totdat het gaar genoeg is - witte peper erbij doen en met wat Maggiblokjes of Aromat en Chinese Soya op smaak brengen. Met roerspaan en een grote vork blijven scheppen en roerbakken. Tegen de pan telkens met roerspaan scheppen, dit voorkomt het breken van de Mie.

Voor het uitmaken van het vuur onder de pan 3 tot 5 druppels Sesam olie erbij doen, even blijven roerbakken en het vuur uit doen.

De Mie kan ook gebakken worden met Lufo Cha Sew ( geroosterd mager varken ) en Saw Chong Varken / Kip (Geroosterd Chinese worst ) in plaats van de Fa Chong.


Chinese Nasi met Fa Chong

Benodigdheden:

  • 400 gram witte rijst (hele korrels)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • witte Peper
  • 3 eieren
  • 3 stengels prei
  • lichte Chinese Soy of Oester- Saus
  • 1 pk . Lufo Fa Chong Kip/Varken
  • Lufo Cha Sew (geroosterd Mager Varken)
  • Saw Chong Varken / Kip (Geroosterd Chinese Worst)

Bereidingswijze:

Rijst koken en in een bak laten afkoelen en de korrels zoveel mogelijk  loshalen. Uien en Knoflook fijn snijden en frituren in olie - met witte peper, de geklutste eieren mee roerbakken,de klein gesneden stukjes Cha sew & Saw Chong meebakken. Daarna de rijst met het totaal roerbakken en de Soy en of Oester Sauce naar smaak en kleur bijvoegen. De fijn gesneden Kai Soi daarna meebakken.

Als laatste worden 3 tot 5 druppels Sesam- olie toegevoegd – let op: belangrijk is dat het totaal goed gemengd en gebakken wordt.

Tip: Gebruik 2 scheplepels om de nasi makkelijk te kunnen bakken

 

 
 


Surinaams eten binnen handbereik
Surinaamse Producten